Bio
Anja van Biene
werkt bij 015 keramiek als keramiste en bedrijfsontwikkelaar. Zij heeft ruim twintig jaar de droom om een pottenbakkerij te beginnen. Het leven had steeds andere plannen.
Aan de jarenlange ervaring in keramiek, waarvan de grondslag op de kleuterschool werd gelegd, wordt door passie en gedrevenheid continu gebouwd. Ze verdiept zich met eindeloze interesse in de geschiedenis van keramiek, in de variëteit van technieken waarmee ze onuitputtelijk experimenteert. Ze zoekt graag de grenzen op van de mogelijkheden en heeft meer inspiratie dan tijd om alles wat ze bedenkt ooit te kunnen maken.
Ruim tien jaar had ze een bedrijf in de mode en leerde alles over kleuren en kleurcombinaties wat een waardevolle kennis is die opnieuw wordt ingezet bij de glazuurkeuzes en mogelijke combinaties. Naast het gezin en haar werk is er tijd om te reizen dat gretig gecombineerd wordt met bezoek aan buitenlandse pottenbakkers die vol passie hun kennis uitwisselen. Door hun totaal andere aanpak, drive en atelier zijn ze een bron aan inspiratie.
Alles is verbonden met elkaar
Anja beweert dat alles is verbonden met elkaar en klutst daarom al haar opgedane kennis bij elkaar om zo haar eigen receptuur te maken. En het werkt, zegt ze! Met zekere trots plaatst ze zichzelf in de categorie ‘autodidact’ en zegt daarover dat de weg naar vak-beheersing langer is en ongeplaveid, maar dat daar de onbetaalbare vrijheid van ontwikkelen tegenover staat. En dat komt onvermijdelijk ten goede aan het creatieve deel van dit beroep.
Ze schreef een boek over de moeilijkste periode uit haar leven en er werd een bundel met een verzameling van haar poëzie uitgebracht. Ze neemt al haar levenservaring mee in haar creativiteit. Wat voor haar de essentie van het leven samenvat, deelt ze met anderen. Dit doet ze door gezelligheid, verbondenheid, vriendelijkheid, schoonheid, liefde, respect, en duurzaamheid in haar ontwerpen te verwerken, zodat haar creaties dat blijvend zullen uitstralen. Daarmee maakt ze mensen gelukkig en daarvan wordt ze zelf blij.
Iedere keer dat Anja aan het einde van een maakproces de stukken klei bij elkaar doet komt de kleuter in haar tevoorschijn. Met een vertederende glimlach naar het verleden, maakt ze een kubus door de klei op de tafel in model te slaan. Met haar duim maakt ze een gat in het midden en giet daar water in voordat ze de kubus in plastic verpakt en opbergt. Dit om te voorkomen dat de klei uitdroogt voor de volgende keer. Als klein meisje leerde ze dit ritueel en past dezelfde routine nog steeds toe. Want zoals bij alles, geldt ook hier; jong geleerd is oud gedaan.
Gek op ambacht, innovatie en technologie
Zij is gefascineerd door de snelheid waarmee technologie ontwikkelt en daarom zoekt ze continu naar mogelijkheden om het eeuwenoude ambacht te linken aan technologie wat keer op keer leidt tot verrassende resultaten.