logo logo
Cart total: €0.00 View cart

Keramiek

Bedrijfsfilosofie

We geloven in de kracht van ambacht en we houden van klei.

Klei is een heerlijk, plastisch materiaal dat overal voor handen is en waarmee we op ambachtelijke wijze een mooi en duurzaam keramisch product kunnen maken. Door de jaren heen hebben we de eeuwen oude ambacht pottenbakken tot deel van onszelf gemaakt. Het is onze levensstijl geworden.

Hoe maak je van een ambacht een levensstijl?

Dit is mogelijk wanneer je dankbaar en respectvol omgaat met klei, kleigrond en de verworven kennis. Wanneer je innerlijke kracht en vastbeslotenheid inzet om het ambacht eigen te maken en wanneer je voortdurend je inspiratie stimuleert voor het creëren.

Anja werkt in de pottenbakkerij

Design van creaties beginnen in je gedachten. Die ontwikkeling wordt verrijkt door kennis, ervaring en gevoelens zodat je hart betrokken wordt vanaf het begin van ieder maakproces. Je handen worden vervolgens aangestuurd door je gedachten en gevoelens. Door liefde, passie en emotie te kneden door de klei en daarvan objecten te maken waar mensen blij van worden is bijzonder.

Waarvoor staat 015 Keramiek?

We maken deel uit van 015 Keramiek dat een Nederlands bedrijf is. We kiezen ervoor dat het ontwerp, maakproces, glazuurproces en verpakking in Nederland plaatsvindt. En als het even kan zullen we de kleigrond gebruiken van Nederlandse bodem die we zelf zullen delven en verwerken tot klei. Enkel door het volledige design en productieproces in Nederland te houden waarborgen we producten in lijn met duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en Europese veiligheidsnormen. En zouden we in de toekomst gaan opschalen met het bedrijf dan zorgen we voor werkgelegenheid in eigen land. We zullen anderen inspireren om kunstexpressie, design, productie en duurzaamheid te combineren met oog voor het milieu. De brede kennis zullen we met plezier overdragen zodat we bijdragen aan het voortbestaan van deze eeuwen oude ambacht. De werkprocessen zijn uiteenlopend, veeleisend en complex, dit vereist kennis, tijd, doorzettingsvermogen en geduld.

Anja giet vloeibare klei

Wat biedt 015 Keramiek?

Met passie voor het vak en oog voor alles wat mooi is maken we producten die variëren van gebruiksgoed, tot wandelementen, van plantengroeiers naar kunstobjecten, van collector items tot speciaal 3D ontworpen design. Heb je een speciale wens, klop gerust aan en daag ons uit!

Waarom handgemaakt keramiek?

Het gebruik en het bezit van handgemaakt keramiek is een speciale ervaring dat automatisch vraagt naar meer. Ooit kochten we twee koffiekoppen in handgemaakt keramiek die we zo graag en intensief gebruikten dat het onze gevoelens voor keramische producten in beweging heeft gezet. Vanaf het moment dat drinken en eten van handgemaakt keramiek beter smaakte, begrepen we de werkelijke waarde van dit ambacht. Je voelt het ‘slow production’ proces, het unieke, ongrijpbare, luxe gevoel. Het maakt je gekozen item meteen dierbaar en eigen. Je eerste ervaring met keramiek zal je hiervan overtuigen. Dat bijzondere gevoel en die opmerkelijke ervaring willen we overbrengen en moedigen daarom iedereen aan de stap naar duurzaam, ambachtelijk vervaardigd keramiek te zetten.

Onze producten zijn in beweging. Tijdens het ontwerpen en het maken, transformeren de objecten van model, kleur en details. We laten ideeën groeien en zorgen zo dat al onze producten eindeloos te combineren zijn door kleur of vormgeving. We zoeken continue naar vernieuwing, contrasten, limieten en door dit te doen ontstaan er voortdurend formidabele producten.

Keramiek draagt bij aan gezelligheid. Iedere gebeurtenis, etentje of dagelijks eten of drinken gebeurt uit en van serviesgoed. Daaraan willen we bijdragen door waardevolle in Nederland geproduceerd gebruiksgoed te maken dat het verschil maakt met wat er zoal te koop is. Juist nu dat mensen zich vaker thuis begeven kunnen keramische producten in welke vorm dan ook een positieve invloed hebben op je welzijn, omgeving en humeur.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Klei is een onuitputtelijke natuurbron dat wordt geschonken door moeder aarde. Het is een prachtige kans om gebruik te maken van eenvoudige kleigrond dat gewonnen wordt zonder schade aan het milieu. Door kleigrond te winnen, te wassen, te zeven, te drogen en verpulveren, te mengen met water en tot slot te kneden tot een plastisch goedje, maak je de klei klaar voor gebruik.

Het maakproces begint vaak bij het kijken naar wat de consument nodig heeft of graag zou willen hebben. Ontdekken en bestuderen welke artikelen van plastic, rubber, siliconen en antiaanbak te vervangen zijn met het duurzame schone natuurproduct klei.

Lorenzo print in 3D de cup to go design

Hoe belangrijk is het welzijn van de keramist?

Alle werkprocessen van dit ambacht staan onder directe invloed van de denkstijl en de gemoedstoestand van de keramist. Een gezellige werkomgeving is belangrijk waar planten, muziek, schommels, humor, gezond eten en op tijd een goede kop koffie altijd voor handen zijn.

We leven ons in op het doel van een bestelling. We gaan aan de slag met gevoel dat we uitdiepen door onszelf af te vragen wie er gaat genieten van dit product, wat die persoon zal ervaren, hoe vaak de gebruiker plezier zal hebben van dit product, waarom juist dit artikel gekozen zal worden en wat de verwachtingen daarvan zullen zijn. Door onszelf betrokken te maken bij het doel en de verwachtingen van het bestelde product lukt het ons tevredenheid van de gebruiker te behalen. Een fantastische uitdaging, keer op keer.

Hoe zien we de ideale werkomgeving?

Onze werkplek is heilig, daar brengen we vele uren door. We hechten waarden aan schoon, maar vooral aan gezelligheid en niet doorsnede. Schoon is van belang voor een gezonde werkomgeving, je woning houd je ook schoon. Schoon betekend respect voor jezelf en voor je medewerkers, respect voor het gereedschap, machines en milieu. We zorgen dat planten niet zullen ontbreken omdat het bijdraagt aan gezelligheid en huiselijkheid. Waar planten goed gedijen is het ook een fijne omgeving voor de mens. We hangen schommels in het atelier, om te kunnen dromen, bedenken en ontspannen. Tegen de muren van het atelier hangen we grote foto’s van werkmomenten of andere inspirerende beelden. Muziek staat aan voor de nodige ‘arbeidsvitamine’ en vanaf half 11 is er altijd tijd voor koffie. Daarvoor houden we het op fruit om onze vitamine op pijl te kunnen houden. Alles wat bijdraagt aan een gezonde en fijne werkomgeving stimuleren we want we willen elke dag opnieuw met plezier aan de slag.

Wij mengen passie, creativiteit, ideologie en klei. Daarvan vervaardigen we opmerkelijk keramiek voor bijzondere mensen.

Hoe dragen we bij aan milieuverbetering?

Het makkelijkste zou zijn om keramiek in bolletjesplastic te verpakken, maar we houden van de natuur en willen bijdragen aan de verbetering van het milieu. Daarom kiezen we voor milieuvriendelijke materialen die voldoende het product beschermen tijdens transport zonder dat we het milieu aantasten. We voelen ons medeverantwoordelijk voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Alles begint met een idee en bij het bedenken van een product, bespreken we hoe de productie zal plaatsvinden en hoe we het product best kunnen verpakken voor de verzending naar de klant. En tijdens de productontwikkeling en het productieproces bestuderen we subtiele aanpassingen die niet ten kosten gaan van de kwaliteit of het uiterlijk van het product, maar gebruiken we alle mogelijke verbeteringen die bijdragen aan efficiënter produceren, verpakken en transporteren. Zo dragen we bij aan milieuverbetering. Al onze producten worden in Nederland geproduceerd om enorme afstanden in transport te voorkomen. We dragen bij aan een kleine voetprint. Zo zorgen we samen voor een betere wereld voor nu en voor later.

Hoe blaast een artiest een stukje ziel in het keramisch product?

Als keramist ga je bewust de diepte in, voordat de handen de klei aanraken haal je enkele keren diep adem, je sluit even de ogen, je laat je hoofd een worden met je handen, je bent intens betrokken tijdens het hele maakproces. Bij alle handelingen zit verwondering, dankbaarheid, interesse, passie, lef, gedrevenheid en liefde. Want door de mix van deze positieve emoties verkrijg je het gestreefde eindresultaat. Ieder product wordt op deze manier een stukje ziel van de artiest ingeblazen, zodat er iets positiefs wordt meegegeven dat voor altijd blijft. Tijdens de verschillende ambachtelijke processen die een keramist doorloopt om het product te vervaardigen is er voldoende tijd te denken aan stijl, duurzaamheid, gevoel, schoonheid en emotie.

Door jarenlange levenservaring bezit je een waardevolle bagage waaruit je opgedane wetenschap kunt putten en inzetten. Alles is immers verbonden aan alles en zo leg je automatisch connecties tussen ambacht en technologie, producten en persoonlijke emotie, gezondheid en duurzaamheid, schoonheid en poëzie.

De kleimok uit de vorm halen.

Hoe gaan we om met afval en milieu?

Het is mogelijk voor keramisten om afval terug te brengen tot het minimale. Klei kan steeds opnieuw in het proces worden verwerkt totdat het op hoge temperatuur volledig is gesinterd (is versteend), glazuur kan helemaal worden opgemaakt voordat deze uit de collectie gaat. Kleine restanten voegen we samen voor de jaarlijkse verrassingsglazuur-oven. Dat is toch geweldig!

Iedereen kan blijven leren en ontwikkelen, ontdekken en uitproberen!

We bevinden ons in een voortdurende zoektocht naar kennis en kunst, om mooie objecten te vervaardigen, omdat dit het leven en de mens verrijkt. De waarde die oogstrelend keramiek toekend aan een specifiek gerecht voor een intieme ontmoeting is onvergetelijk, een unieke beker om thee uit te drinken maakt van een pauze een bijzonder moment. Verdiep je eens in een Japanse theeceremonie en geniet. Zie het aanbod van opmerkelijk keramiek en ontdek waardoor jij aangetrokken wordt. Door unieke stukken te kiezen geef je aan zelf uniek te zijn.

Wie zijn de gebruikers van 015 Keramiek?

Als je kiest voor producten van 015 Keramiek ben je iemand die geniet van unieke en ambachtelijk vervaardigde producten, je kent waarde toe aan design, innovatie, creativiteit en kunst. Je geniet van sfeer en gezelligheid, je houdt van geschiedenis en ontwijkt massaproductie. Je bent milieubewust en kiest voor duurzaamheid. Daar zijn we super trots op! Dankjewel.

Foto's van Caar Fotografie