Duurzaamheid
More clay, less plastic!
Hoe kunnen we de aanwezigheid van plastic op de wereld verminderen?
We zijn milieubewust en daarom dragen we een steentje bij aan een duurzame wereld die bestaat uit; More clay, less plastic!
Tijdens een bezoek in Italië aan een Italiaanse collega, sparrend over keramiek en het maken van serviesgoed in het algemeen liet hij ons zien dat hij rietjes had gemaakt in porselein, dit naar aanleiding van een oproep “More clay, less plastic”, een snelgroeiende groep op facebook die dit initiatief hebben opgezet.
Vroeger bestonden rietjes enkel uit plastic, nu kom je ook anderen materialen tegen zoals bamboe en metaal, maar in gedachten blijf je makkelijk vasthouden aan het idee dat rietjes van plastic zijn. We moeten open staan voor veranderingen en ons flexibel opstellen, zeker wanneer het producten betreft die achteraf geen goede oplossing zijn geweest met het oog op milieuvriendelijkheid.
Waarom willen we meer klei en minder plastic?
De beweging op facebook "More clay, less plastic" is jaren geleden opgericht door initiatiefneemster Lauren Moreira, met het doel om een netwerk te creëren tussen keramisten en het publiek. Het bewust maken van consumptie, duurzaamheid, milleu en de impact van het vervuilen door plastic door te informeren over de bekende “plastic soep” in de zee.
Alle veranderingen zijn moeilijk. Het is een lang en soms moeizaam proces om een omwenteling te maken, wel kunnen we meteen beginnen door de keuze te maken. Het gaat tenslotte om ons leefklimaat, onze leefomgeving en om niet te vergeten uiteindelijk ook wat we dan op tafel zetten en niet alleen het serviesgoed maar ook het voedsel zelf.
Wat kunnen we vervangen in duurzaam en milieuvriendelijk keramiek?
De mensen zijn jarenlang aangeleerd te consumeren zonder daarbij bewust te zijn van wat ze kopen en gebruiken. Niet altijd kost het minder, maar het kan handiger zijn, lichter in gewicht en makkelijker beschikbaar, het kan ook makkelijker weg te werpen zijn. Van plastic bekers, borden, bestek, naar trechters, vergieten, rietjes, anti-aanbakpannen en bakvormen, om niet eens te spreken over de onnodige vaak plastic of geplastificeerde verpakkingen tot zelfs de plastic micro balletjes in gezichtscrème en scrub-crème voor je lichaam. Dit alles komen we als een boemerang terug tegen in ons voedsel. Dat wil niemand, laten we ermee ophouden en ergens beginnen.
We staan er niet bij stil hoeveel keukengereedschap dat vroeger van bevoordeeld keramiek werd gemaakt, we nu hebben ingeruild voor plastic. In Italië is een van de meest gebruikte voorwerpen in de keuken een vergiet, dagelijks eet het gemiddelde gezin in Italië een keer pasta. Vroeger werd voor het afgieten gebruik gemaakt van vergiet van aardewerk of steengoed. Zo zag ik dat jarenlang gebeuren bij mijn tante Catherina waar ik ben opgegroeid. Daarna was er een periode dat we de vergiet konden krijgen in inox en nu is de vergiet in keramiek bijna volledig vervangen door een plastic variant. Onder het mom, gaat lang mee en is makkelijk in gebruik.
Waarom moeten we plastic vervangen?
Helaas is de realiteit dat een plastic vergiet vaker gewisseld wordt door de lage prijs en men regelmatig wisselen wil van kleur of model. Plastic is goedkoop dus gooit men het automatisch makkelijker weg. Hebben we ons laten betoveren door een sterke marketing, of hebben we bewust nagedacht? Waarom zouden we in hemelsnaam een ambachtelijk product van keramiek die vakmanschap en degelijkheid uitstraalt, een product dat een verhaal met zich meedraagt en uniek is omruilen voor een industrieel gemaakt stuk plastic?
Als we kijken naar de voetprint van het keukengereedschap in plastic dan heeft het een veel grotere impact keukengerei in keramiek. De belangrijkste grondstof van plastic is olie en de belangrijkste en enige grondstof van keramiek is klei. Ja kleigrond van moeder aarde, zonder smuk smak, puur natuur. Vergelijk plastic met keramiek en denk aan heel het productieproces en vergeet bovendien niet de blijvende impact van het materiaal op het milieu, drinkwater en voedsel na het afdanken. Keramiek vergaat eveneens niet, maar berokkend geen schade aan milieu, dier en mens. Het is na vele jaren een archeologische verrassing die de dan levende bevolking bewijs levert van hoe milieubewust de mens jaren terug leefde.
Wat staat er bij jou in de keukenkast, kun je daarop trots zijn?
Kijk eens om je heen, hoeveel spullen van plastic heb je in je huis dat vroeger van keramiek was of een ander milieu onschadelijk materiaal? Je zou keukenkasten eens moeten nalopen en kijken hoe jij de dingen nu gebruikt, hoe het vroeger was en jezelf afvragen wat je ervan weerhoudt terug te gaan naar duurzaam en milieuvriendelijkheid. Het is niet het willen teruggaan naar vroeger waar mensen zich met kar en paard verplaatsen. Het is een teruggaan naar een meer menselijke dimensie, ambachtelijk keramiek is niet alleen een ding, het brengt verhalen met zich mee het is product van een eeuwen oude ambacht waarvan de onbetaalbare kennis door de jaren is vergaard door de mensheid en wat schreeuwt om doorgegeven te worden.
Leef bewust en kies waarmee je jezelf en je gezin wilt omringen. Door te kiezen voor ambachtelijk keramiek zorgen we samen voor een betere wereld voor nu en voor later en maken we deel uit van een revolutionaire verandering waarop wij en de generaties die volgen trots zullen zijn.